«Резолюція 1325»: у Запоріжжі на форумі підняли питання безпеки та участі жінок у миротворчих процесах (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

У Запоріжжі відбувся форум «Жінки. Мир. Безпека», в якому взяли участь більше сотні жінок. Представниці місцевих ОТГ, районних та міських рад, адміністрацій та громадських організацій, а також представниці Українського Жіночого Фонду, Інформаційно-консультаційного жіночого центру та Апарату урядового уповноваженого з гендерної політики зібралися, щоб обговорити план реалізації Резолюції РБ ООН 1325 в Запорізькій області.
Захід почався з анонімного онлайн-опитування. Виявилося, що 68% присутніх не почувають себе в безпеці щодня. При цьому 47% вважають, що почувалися б безпечніше, якби люди навчилися ненасильницькій комунікації та уникали стереотипів. На другому місці в рейтингу поліпшення ситуації було підвищення рівня соціального забезпечення (23%). Збільшення кількості поліцейських і поліпшення в системі судочинства (16%), а також інфраструктурні покращення (14%) посіли третє та четверте місця відповідно.
Що робити з цією ситуацією в прифронтовому регіоні та як цьому може зарадити Резолюція 1325, обговорили під час дискусійних панелей.
Що таке Резолюція 1325?
Резолюція ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” була прийнята в 2000 році. Це перший документ Ради Безпеки ООН, який визнав важливість участі жінок, особливо на рівні ухвалення рішень, у подоланні збройних конфліктів і в мирних переговорах. У ньому також наголошується, що слід враховувати гендерні аспекти в усіх діях з підтримання миру, звертати увагу на особливі потреби і незахищеність жінок і дітей в ході військових конфліктів тощо.
На сьогодні 81 країна вже прийняла локальні плани дій: від Данії до Намібії.
Незважаючи на те, що Резолюцію 1325 прийняли майже 20 років тому, Україна затвердила свій Національний план дії у 2016 році. Запорізька облдержадміністрація також долучилась до цього процесу і затвердила місцевий план з переліком заходів.
Стратегічний документ передбачає, що жінок у національних секторах безпеки має стати більше, також має зрости їхня участь у міжнародних миротворчих операціях, в переговорних групах, у багатосторонніх заходах. Водночас у ньому йдеться про створення розгалуженої мережі центрів реабілітаційної допомоги для людей, які постраждали від будь-яких видів насильства в умовах конфлікту, а також розробку різноманітних програм підтримки.
«Особливістю для України під час прийняття цього документу було те, що країна була в умовах збройного конфлікту. У лютому 2016 року уряд ухвалив національний план дій відповідно до цієї резолюції, що був прописаний до 2020 року. Це питання реалізації резолюції залишається пріоритетом у діяльності уряду і сьогодні. Також постійно проводиться моніторинг щодо виконання поставлених завдань. Проведений нами аналіз свідчить про те, що в 20 областях впроваджуються відповідні національні плани», — розказала Зосім Надія, головна спеціалістка Апарату Урядового уповноваженого з питань гендерної політики.
Також у нашому регіоні було створено окремо Коаліцію «Запоріжжя 1325», до складу якої увійшли 15 громадських організацій Запоріжжя та області.
«Сьогоднішній форум та взагалі створення такої коаліції, яка складається не лише з громадських організації, а й з представників державних органів влади є унікальним. І на сьогодні Запорізька область є лідером у результатах коаліції, і наш Фонд пишається тим, що відбулась така співпраця», — розказала Тетяна Горяча, еспертка з моніторингу і оцінки Українського жіночого фонду.
Гендерна нерівність та матеріальна непристосованість до участі жінок: на яких проблемах наголошують в Запорізькій області?
Перша частина форуму була присвячена обговоренню попередніх підсумків виконання Національного та локального плану дій до 2020 року.
Як зазначила Ольга Дроздова, у Запорізькій області з 2016 року діє план заходів з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека», який є чинним донині. Зусилля зосереджені в напрямку протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству, а також допомозі постраждалим внаслідок бойових дій на Сході країни.
Існує потреба в тому, щоб залучати жінок до ухвалення рішень на всіх рівнях. За даними структури “ООН Жінки” в Україні, наразі є лише 20% жінок у Верховній Раді, не більше 30% у регіональних органах влади, і лише 15% — голови ОТГ. При цьому жінки в Україні отримують меншу заробітну плату, ніж чоловіки.
Також серед основних проблем – незахищеність жінок. Серед внутрішньо-переміщених осіб майже 70% становлять саме жінки, а отже це необхідно враховувати при формуванні соціальної допомоги. Крім того, жінки, за даними регіональних опитувань, не відчувають себе у безпеці і стикаються з насиллям або сексуальними домаганнями.
У другій частині форуму питання гендерної рівності обговорювали працівниці сектору безпеки та оборони. За словами начальниці відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у Запорізькій області Ірини Сергієнко, жінки в правоохоронних органах досі стикаються з дискримінацією: кожного дня їм потрібно доводити, що вони гідні працювати на своїх посадах і виконують роботу не гірше за чоловіків. Крім того, є потреба в бронежилетах, пристосованих до жіночих параметрів, та постачанні більшої кількості взуття малих розмірів. Наприклад, кураторка по роботі мобільної групи з реагування на факти вчинення домашнього насильства у Запоріжжі Катерина Оксова має 36 розмір ноги, але змушена носити взуття, як мінімум, на півтора розміри більше.
Найбільше питань у аудиторії виникло до командирки відділення роти оперативного призначення на бронеавтомобілях, пані молодшої сержантки 9-го полку оперативного призначення Національної гвардії України Анастасії Ковтун, яка розповіла про свій шлях до військової професії та роботі в абсолютно чоловічому колективі. Спікерка відзначила, що має лише позитивний досвід, проте мала цілком обґрунтовані сумніви, коли вступала до навчального закладу.
Що було зроблено згідно з планом дій в рамках реалізації резолюції?
Тенденція до посилення всіх форм насильства щодо жінок та дівчат у період військових конфліктів має глобальний характер і визнана в міжнародних документах, що стали частиною законодавства України. Серед можливих причин підвищення рівня ґендерно зумовленого, в тому числі домашнього насильства експерти називають підвищення терпимості до насильства у суспільстві, полегшення доступу до зброї, посттравматичні стресові розлади. Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 передбачає, що суспільство та влада мають системно працювати, аби попередити та усунути ці наслідки.
Всього з 1 січня по 25 листопада 2019 року в Запорізькій області поліція отримала 3227 викликів про вчинення домашнього насильства. При цьому поки в нашій області такі шелтери працюють лише в Мелітополі та Бердянську.
У Мелітополі знаходиться Кризовий центр надання психосоціальних послуг для жінок, які постраждали від домашнього або гендернообумовленого насильства «Фіалка». Його створення ініціював “Благодійний фонд “Все можливо”. За допомогою участі в “Коаліції “Запоріжжя 1325” фонду вдалося отримати грант і підготувати психологинь, соціальних працівниць і керівниць, які тепер допомагають жінкам. Сам центр фінансують платники податків міста Мелітополь. Весною минулого року Мелітопольська міська рада виділила 195 тисяч гривень на його роботу.
У Бердянську завдяки співпраці ГО «Жінка майбутнього», Коаліції “Запоріжжя 1325” та місцевої влади запрацював Центр допомоги жінкам, які постраждали від домашнього насильства. Мобільні групи з реагування на випадки домашнього насильства наразі працюють у Бердянську та Запоріжжі.
Завдяки об’єднанню зусиль коаліції, та двох організацій — “Крок до людей” і центр розвитку “Жіночий світ”, зокрема, стали можливими реалізація в ОТГ Запорізької області просвітницьких проектів для подолання гендерних стереотипів і актуалізації ролі жінок в адаптації сімей в умовах конфлікту.
“Місцеві плани дій мають відображати специфіку регіону. І ми розуміємо, що Запорізька область, її специфіка, полягає в тому, що вона дуже близько знаходиться до військового конфлікту”, — зазначила глава Коаліції «Запоріжжя 1325» Ірина Куратченко.
Так як поточний Національний план дій для реалізації резолюції «Жінки, мир, безпека» закінчується в 2020 році, громадські організації та представники влади вже обговорюють новий план.
Згодом Коаліція має на основі підсумків форуму “Жінки. Мир. Безпека” розробити рекомендації та звернення до Запорізької облдержадміністрації. Натомість місцевим органам самоврядування, зазначали спікерки від ОДА та організацій, важливо передбачити кошти на виконання локальних планів, аби зробити життя в громаді мирним і безпечним.