У Запоріжжі обговорили виконання Резолюції ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека»

19.02.2020

Сьогодні 19 лютого, у Агенції регіональних ініціатив відбулася пресс-конференція за участю представників обласної влади та громадських організацій. Темою для обговорення послугувала реалізація Національного плану дій України з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека». Документ має на меті зосередження зусиль місцевої влади на створенні умов щодо захисту прав жінок і дівчат, які постраждали від військового конфлікту на Сході України.

Резолюція Ради Безпеки ООН була прийнята у жовтні 2000 року. На виконання положень документу у 81 країні світу вже прийняті відповідні плани. Це, зокрема, Данія, Великобританія, Швеція, Швейцарія, Норвегія, Іспанія, Австрія, Намібія та Вірменія. В Україні національний план дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» був створений у жовтні 2016 року.

Як розповіла начальниця відділу оздоровлення, сімейної ґендерної політики та протидії торгівлі людьми Департаменту соціального захисту населення ЗОДА Ольга Дроздова, у Запорізькій області з 2016 року діє план заходів з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека», який є чинним донині. Зусилля зосереджені і в напрямку протидії домашньому і ґендерно зумовленому насильству, а також допомозі постраждалим внаслідок бойових дій на Сході країни.

Національний план дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» завершується у 2020 році. Вже зараз перед громадськими активістами постає необхідність підготовки до написання наступного, аби він був дієвим і відповідав на запити й проблеми реальних людей.

«Збройний конфлікт непропорційно впливає на жінок і чоловіків. Це тема, яка потребує обговорення і додаткового дослідження. Саме тому був заснований проєкт «Рівність заради безпеки», що фінансується за підтримки Європейського Союзу та реалізується Українським жіночим фондом. Він діє у п’яти областях України:  Запорізькій, Дніпропетровській, Луганській, Вінницькій та Хмельницькій», — розповіла голова Коаліції «Запоріжжя 1325» Ірина Куратченко.

У Запоріжжі 25 лютого 2020 року очікується проведення масштабного форуму, метою якого має стати висвітлення ролі жінок у миротворчих процесах. Крім того, будуть презентовані напрацювання коаліції у складі 15 громадських організацій. Завдяки об’єднанню зусиль, зокрема, стали можливими реалізація в ОТГ Запорізької області просвітницьких проектів задля подолання гендерних стереотипів і актуалізації ролі жінок в адаптації сімей в умовах конфлікту та створення кризових центрів для постраждалих від домашнього насильства.