Щоб розібратися, чому українці повинні сплачувати захмарні суми за послуги, які вони часто навіть не отримують, Агенція Регіональних ініціатив поспілкувалася з експертами.
Економіст Олена Дудар виказала занепокоєння новим Законопроектом №3613, який передбачає штрафні санкції, примусове стягування заборгованості за комунальні послуги з заробітної плати та з інших доходів (зокрема пенсій та соціальних виплат) та спрощену систему конфіскації майна в рахунок погашення заборгованості.
Законопроект вже підписано та підготовлено для передачі до Парламенту. Але, спочатку, було б доречно визначити що саме є «тарифом на комунальні послуги», як він формується та чому система формування тарифів і досі така непрозора. Немає ніякого економічного обґрунтування нарахування тарифів, а, найголовніше, відсутні показники визначення якості наданих послуг.
Голова ОСББ кількох будинків міста Запоріжжя Максим Охотін вважає, що для того, щоб тарифи були максимально справедливими та прозорими, в команді експертів повинні бути незаангажовані особи, а влада повинна навести лад в утворені тарифів. Надання послуг здійснюється компаніями-монополістами, які вмить ладні повисити тарифи, але вкрай неохоче роблять перерахунки. Маніпулятивна політика нарахування тарифів призводить до того, що тарифи дорівнюють, а інколи і перевищують, розмір пенсії багатьох мешканців міста. Люди просто не в змозі сплачувати рахунки по ЖКГ і таким чином попадають у розряд боржників.
Дмитро Нудько, підприємець та експерт, стверджує, що український менталітет поділяє населення на два табори: одні діють за принципом «платив та буду платити», а інші «не платив, та платити не буду, навіть якщо буде нарахована пеня». Серед усього населення України мешканці Запоріжжя у більшості відносяться до доброчесних платників –за комуналку сплачує 82% громадян.
Максим Охотін поділився власним досвідом підвищення рівня плати за комунальні послуги до 99% у ОСББ. Якщо людина бачить куди реально йдуть його кошти йому легше платити. В ОСББ обґрунтований рівень оплати та прозорий тариф, є системність платежу, контролюється енергоефективність будинку. ОСББ гарантує якість послуг та зворотній зв’язок між керівництвом ОСББ та мешканцями будинка. Це в свою чергу допомагає поліпшувати будинок та прибудинкову територію, приймати участь у державних програмах.
Всі експерти дійшли спільної думки, що комунальний тариф — не гроші держави, це — гроші громадян. Треба навести лад у механізмі нарахування тарифів за комунальні послуги, зробити тарифи прозорими та чесними, визначити критерії якості та відповідальність за надання якісних послуг.