Запоріжцям розповіли про монетизацію житлових субсидій та пільг

02.03.2019

З 2019 року в Україні субсидії та пільги будуть нараховуватися за новими механізмами – впроваджена їх монетизація. Фахівці поінформували запорожців про нововведення, процедуру та терміни отримання коштів.

Сьогодні в прес-центрі Агентства регіональних ініціатив пройшла прес-конференція на актуальну тему: «Монетизація субсидій». Про нововведення, які торкнуться одержувачів житлових субсидій та пільг розповіли заступник начальника управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Хортицькому району Оксана Богатирьова, начальник адресного надання пільг і субсидій департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації Лілія Єрохова, заступник начальника філії Запорізького обласного управління АТ «Ощадбанк» Вікторія Єфременкова.

З березня 2019 року споживачі комунальних послуг будуть отримувати субсидії у вигляді грошей. Передбачено кілька етапів.

Першими отримають гроші для оплати комунальних послуг ті категорії громадян, яким нараховуються субсидії в період з жовтня 2018 року по квітень 2019 року. Готівкові кошти для оплати послуг в лютому вже почнуть надходити з березня.

Кошти будуть видаватися через банківську систему «Ощадбанку». Для цього людям необхідно підійти до відділень банку з документами – паспортом та ідентифікаційним кодом. Пенсіонери зможуть отримувати кошти разом з пенсією за звичною для них схемою.

Для тих же, хто з січня 2019 року тільки звернувся за субсидіями та пільгами, всі розрахункові операції будуть здійснюватися через систему «Ощадбанку» з організаціями надавачами житлово-комунальних послуг. У разі економії готівкові кошти можна буде отримати в травні 2019 року.

Третій етап – з травня 2019 року кожне домогосподарство, яке отримує субсидію в опалювальний період, має звернутися до органів соціального захисту та написати нову заяву, подати декларацію. Будуть зроблені нарахування на новий період, який складається з опалювального і неопалювального сезонів.

Всі пільговики з травня також будуть отримувати допомогу грошима.

Незмінними залишаються умови для отримання субсидій і розрахунки за розмірами її нарахувань. Враховуються доходи, склад сім’ї, площа помешкання.

Джерело Офіційний сайт Запорізької міської ради