«Интеграция ВПЛ в локальные громады – презентация сборника историй успеха «ВПЛ: статус vs успех»

«Интеграция ВПЛ в локальные громады – презентация сборника историй успеха «ВПЛ: статус vs успех»

Участники:
АНАСТАСИЯ КАЛАШНИК, руководитель Запорожского офиса БФ «Право на защиту»
ИНЕССА НОСЕНКО, руководитель БФ «Мазаль Тов»
НАТАЛЬЯ ОПЕНКО, координатор запорожского офиса «КрымSOS»
ИРИНА КУРАТЧЕНКО, руководитель ОО «Взаємодія»
ОКСАНА КОВТУН, глава правления ОО «СМАРТ»
НАДЕЖДА КУЗЬМИЧЕВА, руководитель проекта «ВПО: статус vs успех», ОО «СМАРТ»
АЛЕКСАНДР ПАВЛОВ, Агентство региональных инициатив

Вопросы на обсуждение:
1. Что такое «успех» с точки зрения ВПЛ, какие его измерения?
2. Какие основные механизмы достижения успеха на новом месте проживания?
3. Кто они те ключевые личности, которые играют важную роль в адаптации ВПЛ к новым местам проживания?
4. Как воспринимается Запорожье самими ВПЛ, какие ассоциации вызывает?
5. Адаптированные – а что дальше? Как использовать опыт успешных практик в работе с другими социальными группами?
6. Как изменяются проблемы и потребности ВПЛ? И на что нужно направлять собственные действия на данном этапе представителям власти, гражданского сектора?
А также реальные истории внутренне перемещенных лиц, мотивирующие, жизнеутверждающие, демонстрирующие возможности и перспективы достижения целей и осуществления мечты.

Фотогалерея

23 серпня громадська організація «СМАРТ» та Агенція регіональних ініціатив провели круглий стіл «Інтеграція ВПО у локальні громади – презентація збірки історій успіху «ВПО: статус vs успіх»». В ході обговорення була не тільки презентована збірка успішних історій переселенців міста Запоріжжя, а й відбулось живе та цікаве спілкування між самими внутрішньо переміщеними особами, місцевою громадою та представники громадського сектору, робота яких вже протягом трьох років фокусується на питаннях адаптації та створення комфортних умов для життя. Збірка стала фінальним заходом проекту «ВПО: статус vs успіх»», що здійснюється за підтримки програми «Посилення Потенціалів Груп внутрішньо переміщені особи» БФ «Право на Захист» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.

«День презентації збірки був обраний напередодні Дня Незалежності, – зазначає Надія Кузьмичова, керівник проекту «ВПО: статус vs успіх», – що досить символічно. Історії представлені у збірнику розкривають різноманітні прояви успіху, але їх об’єднує незалежність наших учасників від обставин та статусу «ВПО» і бажання покращувати щоденними поступовими кроками своє життя та життя своїх близьких». Для команди проекту важливим було показати наскільки різними та цікавими можуть бути ті зміни, які відбуваються у житті людини попри пережиті події та досвід вимушеного переселення. Учасники проекту, чиї історії розміщені у збірнику, відкривають свій бізнес, починають втілювати свої дитячі мрії, кардинально змінюють роботу, вступають до шлюбу та народжують дітей в Запоріжжі, і відчувають себе повноцінними мешканцями міста.

Збірник складається з 30 історій успішних переселенців, коментарів та історій їх близького оточення, представників громадського сектору, а також остання статистична інформація щодо внутрішньо переміщених осіб на території Запоріжжя. Серед учасників проекту – люди від 20-ти до 72-х років, одинокі матері з дітьми, багатодітні родини, учасники АТО, студенти, підприємці, пенсіонери тощо.

Як зазначає голова ГО “СМАРТ” Оксана Ковтун: «Коли в нас запитують, хто автор цієї збірки, ми відповідаємо: «Люди». Основа історій – проведені інтерв’ю, і всі ці 30 історій – це не просто розповідь про життя, за кожною з них стоять справжні люди зі своїми проблемами, надіями та перспективами. Реалізація цього проекту була, не дивлячись на значне емоційне занурення в кожну історію, цікавою та перевершила всі очікування». Створення збірки ще на початку оголошення ідеї про неї підтримали як представники громадських організацій, що займаються питаннями переселенців, так і самі представники цільової групи. Саме відкритість, ініціативність та щирість кожної зі сторін допомогли створити збірку, автором якої є самі ж переселенці.

Присутні переселенці та активісти зазначили, що ця збірка справді потрібна та важлива не тільки для мотивації інших ВПО до нових звершень, а й стане певним інформаційним інструментом у громадах Донецької, Луганської областей та АРК Крим. Крім того, учасники проекту виразили свої враження щодо участі у проекті, лейтмотивом яких стало те, що дуже часто за постійними подіями, змінами не знаходиш час зупинитись, згадати, що було раніше, що довелось пережити, усвідомити чого досягнув зараз і куди рухатись далі. Представники ж громадських організацій та оточення ВПО підтримали цю думку і вважають, що такі інтерв’ю стали гарним шансом згадати перше знайомство з самими переселенцями та усвідомити для себе, наскільки ті ВПО, які ще три роки тому назад потребували допомоги, виросли, зміцнили та вже зараз не просто реалізуються себе, а на краще змінюють життя громади Запоріжжя.

У ході презентації командою була представлена лімітована кількість друкованої версії збірки, яку отримали учасники заходу. Електронний варіант збірки доступний за посиланням: https://issuu.com/mlsgroup/docs/idps_2017

СМИ о нас

У Запоріжжі презентували збірку історій успіху переселенців.

В Запорожье презентовали сборник историй успеха переселенцев. Фото.

ГО “СМАРТ” презентувала історії успіху ВПО.

В Запорожье презентовали сборник историй успеха переселенцев. Фото.

В Запорожье представили сборник историй успеха внутренне перемещенных лиц.

 

Телеканалы

ZTV

Запорожская региональная дирекция

%d такие блоггеры, как: